Златото започна 2021 година с грешния крак. След грандиозната 2020 г., в която кюлчетата

...
Златото започна 2021 година с грешния крак. След грандиозната 2020 г., в която кюлчетата
Коментари Харесай

Защо златото е бил най-важният хедж актив през вековете?

Златото започна 2021 година с грешния крак. След грандиозната 2020 година, в която кюлчетата доближиха връх от над 2000 $ на фона на несигурността, дължаща се на пандемията, тази година цената им пада с повече от 8% и благородният метал се изправя пред няколко насрещни пориви напразно. Не единствено, че хоризонтът на възобновяване го тласка надолу, както повелява теорията, но в някои области се обрисува известна смяна в мнението за дейното леговище " par excellence ", пише . Докато някои са дали този жезъл на активи като криптовалути, други в този момент схващат, че златото не е най-хубавият хедж против инфлация или за акции, тъй като то не начислява лихви и не регистрира дивиденти и също така, закупено физически, то изисква грижи. Защо тогава златото е било толкоз значимо през вековете? 

Ако предходната година златото стига цена до 2000 $, то през 1971 година унцията е била 35 $ и едвам през 2009 година пробива бариерата от 1000 $. Това демонстрира, че в един цифровизиран и финансово доста разнороден свят златото продължава да бъде основно за тези, които го считат за самобитна светиня от предишните времена. 

В тези времена лъскавият външен тип на метала спрямо други и добавените характерности като неговата резистентност на окисляване го вършат скъпа обменна част. Сечени златни монети се появяват към 800 година прочие Н. Е. Малко по малко бяха открити нови преимущества на благородния метал, до момента в който се осъзнаваше компликацията на неговото добиване и обстоятелството, че той е стеснен запас. Ако рядкостта и устойчивостта във времето му придават популярност и го трансформират в едно от бижутата " par excellence ", то фактът, че е огромен проводник на електричество му придадоха в допълнение значение с приложение в медицината, електрониката или галактическото инженерство.

Изправени пред нещо с такава стойност, беше явно, че концепцията да се употребява като отбрана против възходи и падения на стопанската система няма да закъснее. Такъв беше казусът с два стопански феномена като дефлацията и инфлацията. В случая с дефлацията, общият спад на цените не трябваше да повлияе на златото, към което хората се обръщаха в обстановки на неустановеност, и ако в последна сметка се отрази, то ще резервира или завоюва покупателна дарба, като не спадне толкоз, колкото цените. В случая с инфлацията, цената на златото скачаше, когато цената на валутата падаше надолу и металът успяваше да резервира своята стойност. Фактът, че повишението на цените подкопава активи като акции или облигации е това, което в последна сметка прави златото необятно употребен хедж. 

Наличието на негативна корелация с други финансови активи, основно акции, го накара да заеме централно място в капиталовите портфейли. Както отбелязва ForexLive, в случай че 70-те години на XX век бяха положителни за " жълтия " метал, американските акции се представяха едва. За сметка на това скокът сред 80-те и 90-те години на предишния век беше отличен за акциите и ужасяващ за златото. През 2008 година, с огромната рецесия, доста оператори още веднъж се обърнаха към златото и фондовият пазар претърпя внезапен спад. 

Друга противоположна корелация, която подтиква златото, е тази, която поддържа с $. Между 1998 година и 2008 година цената на зелената валута понижава по отношение на другите валути и по това време цената на златото се повишава дотолкоз, че хората, които го имат, утрояват облагите. 

Друга особена линия на златото е, че то резервира цената си по време на геополитическа неустановеност. Освен това има стопански системи, тясно свързани с цената на златото. Увеличението на цените може да е от главно значение за стопанските системи производители на метала като Южна Африка, Австралия и Канада. Погледът към бързото повишаване на златото може да бъде тласък за вложение във валутите на тези страни, защото те евентуално ще се повишат дружно с жълтия метал. 

Източник:

Превод и редакция: Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР